5 zdravých potravin, které ti rozhodně neprospívají

To, že smažená či sladká jídla jsou nezdravá a měla bys je jíst v omezeném množství nebo dokonce vůbec, určitě víš. Ale tušila jsi, že tvému zdraví neprospívají ani potraviny, které jsi dosud považovala za zdravé? Proč by ses měla vyhýbat sóje, džusům nebo dětské šunce? Tohle jsi možná nevěděla!

V dobré víře saháš každé ráno po sklenici čerstvě vymačkaného džusu, v obchodě si vybíráš zásadně dětskou šunku a sladíš agávovým sirupem v domnění, že uděláš něco pro své zdraví? Chyba lávky, víme, proč tyhle potraviny omezit nebo raději z jídelníčku vyhodit úplně.

100% džus. Čerstvý nebo pasterizovaný?

Říkáš si, že ovoce obsahuje plno vitamínů a čerstvý džus je tedy správná a zdravá volba?  Velký omyl! Ovoce je sice zdravé, ale také obsahuje velké množství kalorií a cukru. Stává se tak sladkou a kalorickou bombou, a to bys měla mít na paměti, pokud se snažíš shodit nějaké to kilo. Když už se bez něj neobejdeš, je lepší čerstvý nebo pasterizovaný?

Čerstvě vylisovaný džus

Jak již asi tušíš, čerstvě odšťavněný džus je lepší variantou. I ten však má své mouchy. Kromě zmiňovaného vysokého obsahu cukru, odšťavněním ovoce ztrácí poměrnou část vitamínů a přicházíš i o vlákninu. Nevýhodou fresh džusů je také množství ovoce, které do sebe pitím dostáváš. Vypiješ totiž mnohem více, než bys dokázala sníst.

Džus pasterizovaný

Džus, který je k dostání běžně v obchodech, zpravidla nemá s džusem téměř nic společného. Nauč se číst obaly, abys zjistila, jaký má podíl ovocné složky, možná budeš nemile překvapená. Aby měl nápoj delší trvanlivost, výrobci z něj odstraní kyslík, čímž ovoce ztrácí svou chuť. Ta se musí něčím nahradit, a tak přichází na řadu přidání umělých příchutí, barviv a konzervantů. Je jasné, že tady nemůže být o zdraví prospěšných látkách nebo účincích řeč.

Tip: Pokud máš chuť na džus, dej přednost zeleninovému. Zkus třeba kombinaci červené řepy a zázvoru. Je nejen zdravou volbou, ale i pomocník pro tvou štíhlou linii.

nezdrave-jidlo1.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Agávový sirup. Převlečený bílý cukr?

O škodlivosti bílého cukru teď slyšíš ze všech stran, takže není divu, že přecházíme na zdravější formy slazení. Jednou z nich je i agávový sirup. Ale je to opravdu zdravá náhrada cukru? Pravdou je, že téměř ze všech těchto sirupů jsou díky výrobnímu procesu   odstraněny všechny živiny a zůstává fruktóza. Ta se ve tvém těle mění na nežádoucí tuk, a to dokonce ze čtyřiceti procent. Při nadměrné konzumaci tak tato “zdravá” potravina způsobuje obezitu či onemocnění srdce a cév stejně jako obyčejný cukr.

Tip: Vyzkoušej přírodní stévii.

Mýtus jménem Dětská šunka

Že dětská šunka je zdravější či kvalitnější než ta běžná? Omyl! Jedná se pouze o chytrý marketingový tah. Dětská šunka obsahuje stejné množství dusitanů a soli jako ta běžná. A pokud opravdu obsahuje méně soli, má mnohem kratší trvanlivost a stává se pastvou pro nejrůznější viry, bakterie či plísně. Aby tomu výrobci zabránili, přidávají do šunky konzervanty.

Tip: Nerozlišuj dětskou šunku od běžné, ale hlídej si podíl masa. Kvalitní šunka by měla obsahovat minimálně 90 % masa.

Nízkotučné a netučné výrobky pro tvou štíhlou linii? Zapomeň!

Nízkotučné nebo netučné potraviny rovná se cesta ke štíhlému tělu. Také tomu věříš? Neměla bys! Jogurt bez tuku či nízkotučná zmrzlina totiž znamená v překladu produkt plný umělých sladidel. Když se z potravin odeberou tuky, ztrácí svoji chuť, a proto výrobci sahají po cukru, soli a dalších přídavných látkách, které nízkotučným potravinám sice vrací chuť, ale tvému tělu rozhodně neprospívají, a to nemluvíme o ničivém účinku na tvou štíhlou linii.

Tip: Nesahej po netučných výrobcích, ale hlídej si obsah cukru a nasycených tuků, které jsou pro fungování tvého těla naprosto nezbytné.

Sója aneb Všeho moc škodí

Sója se stala, nejen pro vegetariány, velmi vyhledávanou, chutnou a zdraví prospěšnou náhradou masa. Avšak i u sóji platí pravidlo – všeho s mírou. Sója je totiž pro tvé tělo velmi těžko stravitelná, způsobuje nadýmání a navíc obsahuje látky jako jsou fytoestrogeny, které vyvolávají onemocnění štítné žlázy, podle některých odborníků dokonce i rakovinu prsu. U mužů zhoršují kvalitu spermatu, což může vést až k neplodnosti. I když nejsi vegetariánka, měla by ses mít na pozoru, protože sóju najdeš i v různých cukrovinkách, pečivu či instantních polévkách.

Tip: Vybírej si spíše zakysané sójové produkty, které mají lepší stravitelnost a obsahují menší množství škodlivých látek.

Kterou z uvedených potravin jsi dosud považovala za zdravou? A která tě v našem výčtu nejvíc překvapila? Napiš nám do diskuze, co si o tom myslíš. Těšíme se na příspěvky.

Foto: Shutterstock.com

2.7.2020 2:00| autor: Sofie Malá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist